Holland in Japan

We zijn inmiddels weer verder gereisd naar het volgende oord, Beppu. Gisteren hebben we Nagasaki verkend, wat erg interessant was maar wat we vrij snel hadden gezien. We hebben nu alle accomodatie geregeld en er staat niet zoveel meer op het programma dan relaxen en inkopen doen, maar daarover later meer…
20110802-165924.jpg

20110802-170001.jpg

20110802-170053.jpg

20110802-170121.jpg

Allereerst begonnen we met een goed ontbijt. Bij het hostel was blijkbaar ontbijt inbegrepen: er was brood, eieren en jam en we mochten gewoon pakken. Daarnaast zijn we hier ook eindelijk weer eens een echte supermarkt tegengekomen, dus we konden eindelijk weer eens voor een redelijk bedrag onze magen vullen.
Nagasaki is natuurlijk bekend van de atoombom, maar daar hadden we in Hiroshima al behoorlijk aandacht aan besteed. We hebben dus besloten om maar niet naar nog een vredespark en museum te gaan. Dat maakte het aantal bezienswaardigheden in de stad gelijk een stuk minder. Wat weinig Nederlanders maar ongeveer iedere Japanner is dat Nederland vroeger het enige land was dat handel mocht drijven met Japan. De Shogun was de christelijke missionarissen van de Portugezen zat en vreesde hun overheersing, dus bande hij ieder contact met het buitenland (op dat met de Nederlanders na). De Nederlanders mochten alsnog niet het land in, dus werd er een kunstmatig eiland aan de kust van Nagasaki aangelegd waarop de Nederlanders mochten verblijven. Dit eiland heette Dejima.
Het eiland bestaat natuurlijk niet meer, maar een aantal jaren geleden zijn er opgravingen gedaan en is hierna op de locatie een replica van het oorspronkelijke eiland en de gebouwen gemaakt. Dit museum zijn Lucas, Robert, Steven, Rene en ik als echte Nederlanders natuurlijk even gaan bezoeken! Er was veel te lezen en te zien over de geschiedenis van Dejima en de kennis die de Nederlanders toentertijd aan de Japanners overdroegen. Helaas hebben we niemand gevonden in het hele parkje die ook maar een woord Nederlands verstond. Het enige Nederlands dat we hebben gevonden was een oud-Nederlandse lijst met de namen van de bestuurders van het eiland, een Jip-en-Janneke en Nijntje (Miffy in Japan) boek, een filmpje waarin een Nederlandse historicus iets zegt over Dejima en een film waar je door een koptelefoon een vrij slechte Nederlandse nasynchronisatie kon beluisteren. Maar al met al hebben we ons zeker kunnen vermaken in het museum en vergaten we zo af en toe dat we in Japan waren.
‘s Middags vervolgden we onze Nederlandse tour met een bezoekje aan de ‘Hollander’s Slope’. Hier was niet echt veel Hollands aan, maar de Japanners noemde vroeger alles wat westers was Nederlands. Vandaar dat deze heuvel, waarlangs enkele gebouwen in Amerikaanse stijl staan en ooit als een Russisch overheidsgebouw is gebruikt, de Nederlandse heuvel wordt genoemd.
Verder zijn we met een gratis lift een berg opgegaan, waar we een mooi uitzicht hadden over Nagasaki. Voor de rest was er, naast een aantal kerken/tempels en een martelarenherdenkingsplek, niet zoveel te zien. Dus aan het eind van de middag waren we alweer terug bij het hostel.
De plannen voor ‘s avonds liepen wat uiteen. Rene wilde graag, nu hij toch in Nagasaki was, langs bij Huis Ten Bosch (ik leg zo uit wat dat is). De anderen wilden met een kabelbaan een bergje op, om een mooi nachtelijk uitzicht te hebben op te stad. In eerste instantie had ik mijn twijfels of ik het wel de moeite waard vond om naar Huis Ten Bosch te gaan, maar besloot uiteindelijk om toch mee te gaan.
Huis Ten Bosch moet, zoals de naam al doet vermoeden, ook weer iets met Nederland te maken hebben. Het is een soort van themapark, waarin allerlei Nederlandse gebouwen op levensechte (en grotere) schaal zijn nagebouwd tot in het extreme toe. Zelfs de bakstenen zijn geimporteerd uit Nederland.
Voor een ¥1500 konden we gereduceerd avondticket krijgen (we kregen ondanks onze afkomst toch geen korting) om de gebouwen bij avondlicht te bekijken. En je gelooft niet wat je ziet. Zo liepen we langs het centraal station van Amsterdam, kasteel Nijerode, de oostpoort, het Mauritshuis, het Catshuis, de Domtoren en noem maar op. Alweer vergaten we even dat we in Japan waren en afgezien van het feit dat we de enige Nederlanders in het park waren leek dat ook wel zo.
Een heleboel foto’s verder zijn we weer teruggekeerd met de stoptrein (wat trouwens een dieseltrein was aangezien er delen van het spoor geen bovenleiding had :| ) naar het hostel, waar we nog even hebben gehangen met een vrij vage Amerikaanse die nogal problemen had met stoppen met roken.

‘s Ochtends heb ik even uitgezocht hoe we van onze nieuwe bestemming, Beppu, teruggaan naar Tokyo. Donderdag is de laatste dag dat we onze railpass mogen gebruiken, dus moeten we echt terug naar de hoofdstad. Gelukkig konden we voor het gehele traject (zo’n 1050 km) treinen reserveren. We zitten de hele dag in de trein: inclusief twee keer overstappen doet de trein er 7 uur en 20 minuten over.

Na 3 uur treinen zijn we vandaag in Beppu aangekomen. Beppu is de onsenstad van Japan, waar zich van nature allerlei hete baden en geisers bevinden. Als afsluiter van de vakantie kunnen we hier even relaxen en misschien naar het strand; verder is er niet heel veel te bekijken. Er hangt trouwens een grote mistwolk over de hele plaats, door de geisers natuurlijk ;) . Vandaag en morgen gaan we natuurlijk wat van die onsen proberen en misschien toch nog in de buurt het een en ander doen!

Posted from Beppu, Oita Prefecture, Japan.

2 thoughts on “Holland in Japan

  1. Heb je die foto van tante Annie speciaal voor oma gemaakt?

    Veel plezier in Beppu en een voorspoedige thuisreis gewenst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>